Készítsünk egyszerűen egyszerűen hatásos hanganyagot!

Manapság már minden mobileszközzel lehet viszonylag jó hangminőségben felvenni valamilyen hanganyagot. Profi mikrofont sem szükséges beszerezni, ha hangoskodnánk. Ha rendelkezésünkre áll egy laptop/tablet egy mobil headset, akkor már csak valamilyen ingyenesen letölthető hangeditálóra van szükségünk, valamint a neten „garmadával” elérhető hangeffektekre. Az alábbiakban egy kis gyorssegítséget olvashattok a témában.Kicsit „játszottam” az Audacity (http://audacity.sourceforge.net/?lang=hu) nevű magyar ingyenes hangfelvevő és editáló programmal. A végeredmény szerintem elég tűrhető egy ingyenes programhoz képest. Ha te is kedvet érzel ahhoz, hogy a hangfelvételeidet effektekkel, hangaláfestéssel díszítsd, akkor nyugodtan olvasd tovább ezt a bejegyzést!

gyorstippek-keszitsunk-egyszeruen-egyszeruen-hatasos-hanganyagot1

Hangsávok az Audacityben

John Scalzi: Vének háborúja (Agave könyvek, Bp., 2012) könyvének intróját készítettem el az alábbi módon:

Kerestem a neten egy „sziréna” hangeffektet (Google: „Space Alarm Sound”). Így jutottam el egy hangeffektes oldalra: http://www.sounddogs.com. Lementettem az általam „igen soká válogatott de végül kiválasztott” effektet.

Ezután a netbookomra telepített Audacity programmal és egy mobiltelefonos headszettel felmondtam a bevezető szöveget, amiből később a bakikat kivágtam. Tettem rá egy enyhe vízhang effektet a program segítségével, majd a tempót 20-as értékkel csökkentettem. Ettől kicsit gépies lett a szöveg felmondása, és úgy szól, mintha egy nagy csarnokban szólna…

gyorstippek-keszitsunk-egyszeruen-egyszeruen-hatasos-hanganyagot2

Hangeffektek gyűjteményes oldala

 A programban egy új sztereo sávot nyitottam, és oda bemásoltam a szirénát, aminek hangját addig csökkentettem, amíg megfelelő hangereje maradt, de a felmondott szöveg a másik sztereo sávban még érthető maradjon.

Ezután kiválasztottam egy film nekem tetsző stáblistás végzenéjét, ami pontosan illik az intro hangulatához. Rákerestem a Google segítségével a film zenéjére, amit a Youtubeon meg is találtam. Ezt egy online „youtube 2 mp3” konvertálóval mp3-ba mentettem (http://www.youtube-mp3.org/), majd egy másik ablakban nyitott Audacity programmal méretre vágtam és a fokozatos felerősödést/elhalkulást (fel- és lekeverés/fade) is megcsináltam a zenénél.

Hozzáfűztem az Intro szerkesztőjében egy újabb sztereo sávot és oda bemásoltam a kész zenét, majd a megfelelő zenei belépési ponthoz illesztgettem, amíg „tökéletes” nem lett.

Ez után felmondtam a könyv impresszum szövegét, és egy újabb sztereo sávba másoltam. Immár az intró 4 db sztereo sávval rendelkezett egymás alatt. Ezeket meghallgatás közben már csak megfelelően kellett illeszteni egymáshoz, hogy az adott sáv hangjának/zenéjének belépési pontja pontosan oda kerüljenek, ahová szeretném.

gyorstippek-keszitsunk-egyszeruen-egyszeruen-hatasos-hanganyagot3

Hangkonvertálás egyszerű felületen

Amikor ezzel kész lettem, lementettem mp3-ba.

Egy kis rutinnal kb. fél órás munkával ezt a majdnem 3 percnyi Intrót össze is lehetett hozni.

Most már csak fel kellett töltenem egy megosztó oldalra, és máris meghallgatható.

Lejátszás:

Remélem másnak is meghoztam a kedvet a „játszadozásra”.

(Összes megtekintés: 75, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük