Unboxing & Teszt: Csiptetős kondenzátor mikrofon

Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy megfelelő felszerelés nélkül nem könnyű viszonylag jó minőségű hangrögzítést készíteni. Manapság sokfajta stúdiós felszerelés beszerezhető már amatőr szinten is, de ezek hátránya, hogy súlyos tíz-, vagy akár százezrekbe kerülhetnek. Ezt nem mindenki engedheti meg magának, főleg, ha csak hobby-szinten szeretne hangrögzítéseket készíteni. Ha nem vagyunk vájt fülűek és nem törekszünk a szuper Hifi minőségre, akkor jóval olcsóbb megoldás is kínálkozik, főleg, ha a már meglévő eszközeinket is hadrendbe állítjuk a cél érdekében.

Unboxing & Teszt: Csiptetős Karaoke iPhone/Android kondenzátor mikrofon

Unboxing & Teszt: Csiptetős Karaoke iPhone/Android kondenzátor mikrofon

Bizonyára sokunknak rezeg, csipog és csilingel a zsebében egy okostelefon. Az okostelefonoknak általában már van előlapi-, és/vagy hátlapi kamerája is. Ezeknél a kütyüknél a fényképezés és videókészítés ma már elengedhetetlen követelmény. A videók esetében az is jogos elvárás, hogy hang legyen a videó alatt, tehát helyesen következtethetünk ebből arra, hogy a mobiltelefon bizony, hangot is tud felvenni. Ezzel most egycsapásra arra is fényderült, hogy miért van a mobilunkon egy vagy pár apró lyuk, vagy egy „szellőzőrács”: ott található a beépített mikrofon!

Előlapi és hátlapi kamerák az okostelefonoknál

Előlapi és hátlapi kamerák az okostelefonoknál

Aki vett már fel hanganyagot a telefonjával, az tudja, hogy bizony nem a legjobb hangzást nyújtja a felvétel. Nekem egy olcsó, egyszerű androidos telefonom van, és az bizony eléggé siralmas minőségben tud felvenni. Nyilván a drága kütyük már sokkal jobbak erre a célra. De, aki hozzám hasonlóan nem invesztált bele a telefonjába 200.000 Ft-ot, annak meg kell elégednie azzal a minőséggel, amit kapott. Mit tehetünk mégis, hogy jobb hangzásunk legyen? A szegény androidos ember Google Play Áruházban vásárol, vagy tölt le ingyen, nem igaz?

Google Play Áruház: Sok hasznos holmi!

Google Play Áruház: Sok hasznos holmi!

Sok ingyenes app létezik, amiket letöltve és telepítve, kicsit felturbózhatjuk a telefonunkat. Nincs más dolgunk, mint elszörfözni a Play Áruházba, és rákeresni „hangrögzítő” címszóval a felkínált tartalomra.

Appok özöne a hangrögzítéshez

Appok özöne a hangrögzítéshez

A találatok sokasága dől ránk pillanatok alatt. Én általában mindig az apphoz tartozó értékelést és véleményeket olvasgatom el elsőként, mert az eléggé sokat elmond arról, hogy mások miket tapasztaltak a programmal kapcsolatban. Az is biztató, ha az adott appot akár többszázezren is letöltötték már, mert én hiszek a nagy számok törvényében: ennyi ember csak nem téved!

Visszajelzések: érdemes elolvasni, hogy más letöltők mit tapasztaltak

Visszajelzések: érdemes elolvasni, hogy más letöltők mit tapasztaltak

Tehát, ha beszereztük a megfelelő appot, akkor máris javítottunk valamit a felvételen, hiszen ezek a programok általában kicsit több pluszt adnak a telefon gyári lehetőségeinél. Természetesen még most is messze elmaradhat a felvétel minősége attól, amire már örömmel rábólintanánk, így nem marad más hátra, minthogy még jobban rásegítsünk: szereznünk kell egy mikrofont.

Hangrögzítési lehetőségek  okostelefonnal

Hangrögzítési lehetőségek okostelefonnal

Ez régebben nem volt könnyű eset, mert a mikrofonhoz kellett tápellátás, erősítő, és egy bőrönd, amiben az erősítőnket magunkkal cipelhettük. Ma már ez sem jelenthet gondot, hiszen az okos készülékekhez sok neves és noname gyártó fejleszt ügyes kiegészítőket. Ebből a sorból természetesen a mikrofonok sem maradhattak ki.

Nem volt könnyű az élet a régi világban

Nem volt könnyű az élet a régi világban

Mivel nem akartam túl sokat költeni, ráadásul úgy, hogy az eredmény csak a vásárlás után derül ki, ezért olcsó megoldásban gondolkodtam. Természetesen nem akartam hamisítványokkal foglalkozni, ezért arra gondoltam, hogy olyan terméket keresek, amin az áll, hogy „Made in China”, az biztos nem hamis.

A legolcsóbb megoldás: Made in China

A legolcsóbb megoldás: Made in China

Ehhez a legmegfelelőbb megoldás az eBay, nem is csalódtam. A szájton a csiptetős mikrofonok Kánaánját fedezhetjük fel, ráadásul a legtöbbet ingyen küldik, és összességében 2-3 dollár alatti összegért. Hátránya csak az, hogy kb. 15-30 napot kell várni, mire a postás becsönget. Ha már nagyon várjuk, és azonnal beengedjük, akkor csak egyszer csenget!

Ha esetleg valaki az életkora miatt nem értené: A postás mindig kétszer csenget

Ha esetleg valaki az életkora miatt nem értené: A postás mindig kétszer csenget

Kiválasztottam egy csiptetős, kondenzátoros mikrofont és már klikkeltem is. Hoppá, mit is jelent az a kifejezés, hogy kondenzátoros mikrofon? A csiptetőt ugye nem kell elmagyaráznom? No, akkor jöjjön egy egyperces mikrofonos gyorstalpaló…

Hangfelvétel készítése előtt el kell döntenünk, hogy a mikrofonok két nagy családja közül melyikre van szükségünk. A mikrofonok fajtájuk szerint lehetnek dinamikus mikrofonok, és kondenzátor mikrofonok. A dinamikus mikrofonokat leginkább élő előadás hangosítására és felvételére használjuk. Jellemezőjük hogy általában nagyon közelről kell beléjük beszélni, mivel a jelszint a távolság növekedésével drasztikusan csökken. Színpadra ideális megoldás, mert a beszélő hangján túl nem veszi fel az egyéb színpadi zajokat.

Ezzel szemben a kondenzátor mikrofon fő jellemzője, hogy remekül használható „térmikrofonnak”, vagyis egy nagyobb távolságra elhelyezett mikrofon is képes felvenni akár a legkisebb neszeket is. Stúdióban egy asztalra kitett kondenzátor mikrofon ideális akár több szereplő párbeszédének felvételére is a magas fokú érzékenysége miatt.

Például ének- vagy szinkron-stúdiókban kizárólag kondenzátor mikrofonokat használnak, mert a beszélőnek vagy énekesnek nem kell így a mikrofont bekapnia ahhoz, hogy a felvétel használható minőségű legyen.

Ha egy konferencia-előadásunkat szeretnénk rögzíteni vagy egy riportot akarunk készíteni, vagy csak felolvasnánk egy könyvből, akkor mindenképpen előnyös, ha a mikrofont egy ideális helyre tudjuk rögzíteni, például egy csiptetővel az ingünk gallérjára vagy gomblyuka fölé. Ehhez a csiptetős kondenzátor mikrofont ajánlom.

Kondenzátoros  kontra  Dinamikus mikrofonok

Kondenzátoros kontra Dinamikus mikrofonok

Ennyit a gyorstalpalóról.

Az általam vásárolt csiptetős Karaoke iPhone/Android kondenzátor mikrofon látványosan néz ki és úgy tűnik, hogy pont azt a célt szolgálja, amire nekem van szükségem: egy kisméretű, diszkrét mikrofon egy kis jack dugóval.

Gyors és élcsó megoldás: Ebay

Gyors és élcsó megoldás: Ebay

A termékleírás szerint igen univerzális a termék, ugyanis használható mobiltelefonhoz, kamerához, tablethez, laptophoz, fényképezőgéphez, diktafonhoz és asztali számítógéphez is. A tájékoztató fotók szerint a mikrofonnak nem csak direkt membránja van, hanem több irányú felvételre is alkalmas. A csiptetője ruganyos fémből van, így talán nem törik el olyan hamar, mintha merev műanyagból készült volna. A 3,5-ös kis típusú jack dugó kúpos baloldal, jobboldal, együttes tér, és mikrofon osztattal szintén megfelel a kívánalmamnak: mármint, hogy a telefonomba dugjam. Egy elosztó hubbal, könnyen megoldható, hogy akár két ember beszélgetése is rögzíthető legyen saját csiptetős mikrofonnal.

A tájékoztató fotók elég meggyőzőnek látszanak

A tájékoztató fotók elég meggyőzőnek látszanak

Ennyi bevezető után nézzük meg, hogy mit is hozott a postás.

Nézd meg a videót amelyben postabontást láthatsz és az itt felvonultatott háttérinformációk mellett a tesztelést is megnézheted!


A termék az eBay-en: https://goo.gl/FyNjp7
Hasonló termékek: https://goo.gl/QpD0Kb

(Összes megtekintés: 881, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük