Calibre: konvertáljunk egyszerűen e-könyv formátumokat!

A különböző zárt formátumú e-könyv olvasók sokasága miatt és azért, mert a gyártók szigorúan elköteleződtek némely, általuk kitüntetett fájlformátum mellett, a felhasználók sokszor ütköznek olyan akadályba, hogy a színes e-könyves piac különböző formátumai között átjárót kell taposniuk ahhoz, hogy némely könyvet ne csak megvásárolhassanak és letölthessenek, hanem meg is nyithassanak.

Ehhez sokszor jól jöhetnek azok a szoftverek, amelyek pont azt a lehetőséget nyújtják, hogy segítségükkel jól/rosszul, de egyik fájltípusból a másikba konvertálhassuk az e-könyveinket. A számos telepíthető, portable és online verzió közül most a Calibre programmal való konvertálás lépéseit mutatjuk be képernyőfotók segítségével.

A Calibre egy remek e-könyv olvasó/szinkronizáló és egy sokoldalú konvertáló program. Alkalmas a különféle e-könyv formátumok kezelésére és átalakítására is. Támogatja a CBZ, CBR, CBC, CHM, EPUB, FB2, HTML, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, EKT, PML, RB RTF, TCR, TXT, EPUB, FB2, OEB, LIT, LRF, MOBI, EKT, PML, RB, PDF, TCR, TXT formátumokat. Felhasználható még a különféle hírcsatornák kezelésére, iPhone, iPad vagy iPod átalakításokkal, szinkronizálásokkal. A Calibre segítséget nyújt a kívánt könyvek fizetős és ingyenes oldalakon történő keresésében is. A program közkedveltsége abból is adódik, hogy egyszerűen kezelhető, és teljesen ingyen használható. Letölthető a https://calibre-ebook.com/download oldalról.

Ha már telepítettük, akkor azonnal el is kezdhetjük a konvertálást. Példánkban egy weblapról lementettünk egy epub formátumú könyvet (1. ábra).

1. ábra - A kiválasztott epub típusú könyv lementése egy weboldalról

1. ábra – A kiválasztott epub típusú könyv lementése egy weboldalról

A könyv lementése után indítsuk el a Calibre programot, majd a felnyíló ablakban kattintsunk az „Add books” nevű nyomógombra (2. ábra)! A nyomógombok látványos ikonokat jelenítenek meg a felhasználónak, így különösebb nyelvismeret nélkül is könnyedén boldogulhatunk a programmal. A nyomógombra való klikkeléssel tudjuk a lementett könyvet a Calibre program mappájához rendelni.

2. ábra - A lementett epub típusú könyv hozzáadása a Calibre könyvtárához

2. ábra – A lementett epub típusú könyv hozzáadása a Calibre könyvtárához

A Calibre könyvtárához hozzáadott könyv kiválasztásakor a képernyő jobb oldalán megjelenik a könyv címlapja és az alapvető metaadatok, valamint a könyv fülszövege (3. ábra). Természetesen fontos, hogy az epub szerkesztésekor a szerkesztők az epub fájlt a szabványoknak megfelelően készítsék el. Ha a szerkesztők így járnak el, akkor a Calibre program a megfelelő módon jeleníti meg az adott e-könyv alapadatait.

3. ábra - Az epub típusú könyv megjelent a Calibre könyvtárában

3. ábra – Az epub típusú könyv megjelent a Calibre könyvtárában

A konvertálás megkezdéséhez nyomjuk meg a „Convert books” elnevezésű nyomógombot (4. ábra)! A Calibre programmal egyesével is végezhetünk fájlműveleteket a könyvekkel, de lehetőség van arra is, hogy az előzőleg kijelölt e-könyvekkel csoportos műveleteket hajtsunk végre.

4. ábra - Az epub típusú könyv konvertálásának megkezdése

4. ábra – Az epub típusú könyv konvertálásának megkezdése

Válasszuk ki a konvertálási kimeneti formátumot, esetünkben a mobi formátumot (5. ábra)!

5. ábra - A konvertálandó (bemeneti) epub fájl kimeneti formátumának (mobi) kiválasztása

5. ábra – A konvertálandó (bemeneti) epub fájl kimeneti formátumának (mobi) kiválasztása

A kiválasztás után a konvertálási művelet elindításához nyomjuk meg az „OK” feliratú nyomógombot (6. ábra)!

6. ábra - A kimeneti fájltípus és az OK nyomógomb megnyomása után kezdődhet a konvertálás

6. ábra – A kimeneti fájltípus és az OK nyomógomb megnyomása után kezdődhet a konvertálás

A konvertálás befejeződésével a Calibre bal oldali függőleges oszlopában megjelenik az adott könyv két fájlformátumban jelölve (7. ábra).

7. ábra - A konvertálás befejeztével már két formátummal rendelkezünk

7. ábra – A konvertálás befejeztével már két formátummal rendelkezünk

Ezzel a konvertálási művelet sikeresen be is fejeződött. Ha ráklikkelünk a mobi formátumra, akkor a Calibre a könyv borítóképe és a szerző nevének felirata alatt már mindkét formátum típusát megjeleníti (8. ábra).

8. ábra - A konvertált .mobi kiterjesztésű fájlt már küldhetjük is a Kindle eszközünkre

8. ábra – A konvertált .mobi kiterjesztésű fájlt már küldhetjük is a Kindle eszközünkre

Ha esetleg egy Kindle könyvolvasó készülékkel rendelkezünk, akkor a konvertált mobi formátumot át is küldhetjük a készülékünkre. A konvertálás sikerességét az ízlésesen tördelt és szabályosan megjelenő szöveg és illusztrációk fogják bizonyítani. Ha az eredeti epub szabványosan készült, akkor nagy valószínűséggel a konvertált formátum is élvezhető megjelenítésű lesz.

 

(Összes megtekintés: 4 109, mai nézettség: 15)
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Calibre: konvertáljunk egyszerűen e-könyv formátumokat! bejegyzéshez

 1. dreaming58 szerint:

  Eőszeretettel használom a programot. Nagyon jó a leírás, ezt a módot ismertem is.
  Nekem olyan problémám lenne, hogy néhány könyvet, melyeket telefonon szeretnék olvasni (FBreader alkalmazással) .doc, illetve .docx formátumban kaptam meg egy ismerősömtől. Ezeket szeretném .epub formába átkonvertálni. Ehhez .text formában kéne lementenem őket (amit felismer a Calibre), viszont bármilyen módban is mentem el (unicode vagy ansi) egyes karaktereket nem jelenít meg a konvertálás után – illetve hézagpótló jellel tölt ki. Van ennek kiküszöbölésére valami használható módszer?
  A választ előre is hálásan köszönöm.

 2. andy szerint:

  Kérdezném ez nem lehet magyar ez a program ?

  köszönöm

 3. Kedves Andy! Nem teljesen értem, hogy mire gondolsz, de sejtem. A Calibre program legújabb verzióját 2018. július 21-én tették fel az origo szoftverbázisába. Esetleg onnan érdemes próbálkozni a magyar nyelvű “Calibre 3.28.0” letöltésével: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/calibre-3280.html

 4. Garas Krisztina szerint:

  Idáig én is így konvertáltam, de már nem tudok, mivel nem jelenik meg alul az OK gomb.
  Nem rég frissitettem és azóta nem tudok konvertálni, mi az oka?
  Előre is köszönöm a választ
  Kriszta

  • Kedves Krisztina! Bevallom, hogy mostanában nem használtam ezt a szoftvert. A cikk már több mint két éve íródot. Mivel az elmúlt időkben egyre több online konverter megjelent a webes térben, manapság egyszerűbb azokat használni. A weblap megnyitása után feltöltöm a konvertálni kívánt ekönyvet, majd kiválasztom a formátumot és klikkelek a konvertálás gombar. Pár másodpercen belül pedig letölthetem a végeredményt.
   A saját blogomon ajánlok pl. egyet: https://ambrusa.wordpress.com/2016/07/24/hogyan-konvertalhatok-at-egy-fajlt-mas-formatumba/
   De a google-be beütve az ebook convert kifejezést, sok alternatíva ugrik ki. Remélem tudtam segíteni valamicskét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.