Calibre: konvertáljunk egyszerűen e-könyv formátumokat!

A különböző zárt formátumú e-könyv olvasók sokasága miatt és azért, mert a gyártók szigorúan elköteleződtek némely, általuk kitüntetett fájlformátum mellett, a felhasználók sokszor ütköznek olyan akadályba, hogy a színes e-könyves piac különböző formátumai között átjárót kell taposniuk ahhoz, hogy némely könyvet ne csak megvásárolhassanak és letölthessenek, hanem meg is nyithassanak.

Ehhez sokszor jól jöhetnek azok a szoftverek, amelyek pont azt a lehetőséget nyújtják, hogy segítségükkel jól/rosszul, de egyik fájltípusból a másikba konvertálhassuk az e-könyveinket. A számos telepíthető, portable és online verzió közül most a Calibre programmal való konvertálás lépéseit mutatjuk be képernyőfotók segítségével.

A Calibre egy remek e-könyv olvasó/szinkronizáló és egy sokoldalú konvertáló program. Alkalmas a különféle e-könyv formátumok kezelésére és átalakítására is. Támogatja a CBZ, CBR, CBC, CHM, EPUB, FB2, HTML, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, EKT, PML, RB RTF, TCR, TXT, EPUB, FB2, OEB, LIT, LRF, MOBI, EKT, PML, RB, PDF, TCR, TXT formátumokat. Felhasználható még a különféle hírcsatornák kezelésére, iPhone, iPad vagy iPod átalakításokkal, szinkronizálásokkal. A Calibre segítséget nyújt a kívánt könyvek fizetős és ingyenes oldalakon történő keresésében is. A program közkedveltsége abból is adódik, hogy egyszerűen kezelhető, és teljesen ingyen használható. Letölthető a https://calibre-ebook.com/download oldalról.

Ha már telepítettük, akkor azonnal el is kezdhetjük a konvertálást. Példánkban egy weblapról lementettünk egy epub formátumú könyvet (1. ábra).

1. ábra - A kiválasztott epub típusú könyv lementése egy weboldalról

1. ábra – A kiválasztott epub típusú könyv lementése egy weboldalról

A könyv lementése után indítsuk el a Calibre programot, majd a felnyíló ablakban kattintsunk az „Add books” nevű nyomógombra (2. ábra)! A nyomógombok látványos ikonokat jelenítenek meg a felhasználónak, így különösebb nyelvismeret nélkül is könnyedén boldogulhatunk a programmal. A nyomógombra való klikkeléssel tudjuk a lementett könyvet a Calibre program mappájához rendelni.

2. ábra - A lementett epub típusú könyv hozzáadása a Calibre könyvtárához

2. ábra – A lementett epub típusú könyv hozzáadása a Calibre könyvtárához

A Calibre könyvtárához hozzáadott könyv kiválasztásakor a képernyő jobb oldalán megjelenik a könyv címlapja és az alapvető metaadatok, valamint a könyv fülszövege (3. ábra). Természetesen fontos, hogy az epub szerkesztésekor a szerkesztők az epub fájlt a szabványoknak megfelelően készítsék el. Ha a szerkesztők így járnak el, akkor a Calibre program a megfelelő módon jeleníti meg az adott e-könyv alapadatait.

3. ábra - Az epub típusú könyv megjelent a Calibre könyvtárában

3. ábra – Az epub típusú könyv megjelent a Calibre könyvtárában

A konvertálás megkezdéséhez nyomjuk meg a „Convert books” elnevezésű nyomógombot (4. ábra)! A Calibre programmal egyesével is végezhetünk fájlműveleteket a könyvekkel, de lehetőség van arra is, hogy az előzőleg kijelölt e-könyvekkel csoportos műveleteket hajtsunk végre.

4. ábra - Az epub típusú könyv konvertálásának megkezdése

4. ábra – Az epub típusú könyv konvertálásának megkezdése

Válasszuk ki a konvertálási kimeneti formátumot, esetünkben a mobi formátumot (5. ábra)!

5. ábra - A konvertálandó (bemeneti) epub fájl kimeneti formátumának (mobi) kiválasztása

5. ábra – A konvertálandó (bemeneti) epub fájl kimeneti formátumának (mobi) kiválasztása

A kiválasztás után a konvertálási művelet elindításához nyomjuk meg az „OK” feliratú nyomógombot (6. ábra)!

6. ábra - A kimeneti fájltípus és az OK nyomógomb megnyomása után kezdődhet a konvertálás

6. ábra – A kimeneti fájltípus és az OK nyomógomb megnyomása után kezdődhet a konvertálás

A konvertálás befejeződésével a Calibre bal oldali függőleges oszlopában megjelenik az adott könyv két fájlformátumban jelölve (7. ábra).

7. ábra - A konvertálás befejeztével már két formátummal rendelkezünk

7. ábra – A konvertálás befejeztével már két formátummal rendelkezünk

Ezzel a konvertálási művelet sikeresen be is fejeződött. Ha ráklikkelünk a mobi formátumra, akkor a Calibre a könyv borítóképe és a szerző nevének felirata alatt már mindkét formátum típusát megjeleníti (8. ábra).

8. ábra - A konvertált .mobi kiterjesztésű fájlt már küldhetjük is a Kindle eszközünkre

8. ábra – A konvertált .mobi kiterjesztésű fájlt már küldhetjük is a Kindle eszközünkre

Ha esetleg egy Kindle könyvolvasó készülékkel rendelkezünk, akkor a konvertált mobi formátumot át is küldhetjük a készülékünkre. A konvertálás sikerességét az ízlésesen tördelt és szabályosan megjelenő szöveg és illusztrációk fogják bizonyítani. Ha az eredeti epub szabványosan készült, akkor nagy valószínűséggel a konvertált formátum is élvezhető megjelenítésű lesz.

(Összes megtekintés: 10 900, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

15 Responses to Calibre: konvertáljunk egyszerűen e-könyv formátumokat!

 1. dreaming58 szerint:

  Eőszeretettel használom a programot. Nagyon jó a leírás, ezt a módot ismertem is.
  Nekem olyan problémám lenne, hogy néhány könyvet, melyeket telefonon szeretnék olvasni (FBreader alkalmazással) .doc, illetve .docx formátumban kaptam meg egy ismerősömtől. Ezeket szeretném .epub formába átkonvertálni. Ehhez .text formában kéne lementenem őket (amit felismer a Calibre), viszont bármilyen módban is mentem el (unicode vagy ansi) egyes karaktereket nem jelenít meg a konvertálás után – illetve hézagpótló jellel tölt ki. Van ennek kiküszöbölésére valami használható módszer?
  A választ előre is hálásan köszönöm.

 2. andy szerint:

  Kérdezném ez nem lehet magyar ez a program ?

  köszönöm

 3. Kedves Andy! Nem teljesen értem, hogy mire gondolsz, de sejtem. A Calibre program legújabb verzióját 2018. július 21-én tették fel az origo szoftverbázisába. Esetleg onnan érdemes próbálkozni a magyar nyelvű “Calibre 3.28.0” letöltésével: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/calibre-3280.html

 4. Garas Krisztina szerint:

  Idáig én is így konvertáltam, de már nem tudok, mivel nem jelenik meg alul az OK gomb.
  Nem rég frissitettem és azóta nem tudok konvertálni, mi az oka?
  Előre is köszönöm a választ
  Kriszta

 5. Juhász Gábor szerint:

  Sziasztok!
  Már évek óta használom ezt a programot, nagyszerűen működik, semmi panaszom nincs. A letöltött könyveket a laptopomon gyűjtöm egy könyvtárban, és ha valamelyiket olvasni akarom, akkor konvertálás után feltöltöm a Kindle PaperWhite II eBook gépemre, és ha kiolvastam, akkor azt törlöm onnan. Természetesen a “könyvtáramban” megmarad, mert a laptopról nem törlöm.
  Felmerült, hogy az eBook gépen lehet-e ugyanúgy gyűjteni a könyveimet, tudok-e könyvtárat képezni? Én biztos vagyok benne, hogy igen, de sajnos nem tudom hogyan kell! Jó lenne, ha rendszerezve lehetne benne tárolni a könyveket bizonyos szempontok alapján mint pl.: írók, témák, címek, olvasott, még nem olvasott stb. stb. Ja és egyáltalán van-e értelme “terhelni” az eBook memóriáját, vagy csináljam úgy, ahogy eddig tettem? Nagyon megköszönném, ha valaki tudna ebben segíteni!

 6. Ballabás Melinda szerint:

  Sziasztok!
  Ém legtöbbször pdf-be kapom a könyveket.
  Ezeket rakom calibrére és onnan konvertálom a
  Kindle-re mobi-ban. Viszont nem szépen konvertál.
  Sokszor elcsúsznak a betűk másik sorba, vagy
  keverednek a szavak. Bármi ötlet?
  Köszi.

  • Kedves Melinda! Sajnos a kis-képernyős mobileszközök azért nem szeretik a pdf formátumot, mert azokban a tördelő által megálmodott (általában nagy-képernyős) és beégetett tördelés nem nagyon módosítható, azaz a kis-képernyős kütyün nem tördelődik át a szöveg a megfelelő formában. Ezért a könyvolvasó programok általában valamilyen html formátumot kedvelik leginkább (epub, mobi, prc, azw stb.) A konvertálók is pont ezzel a problémával küszködnek, ezért a kérdésre nincsen megfelelő válaszom. Én általában, ha tehetem, valamelyik ekönyves formátumot próbálom beszerezni, amiből aztán már könnyen lehet (viszonylag) jó minőségű más formátumot konvertálni. Persze ezzel nem oldottam meg az alakérdést. Sok esetben egy könyv esetleg csak PDF-ben elérhető. Ilyenkor még meg lehet próbálkozni a google-n a “pdf to txt” kereséssel. Ha sikerül viszonylag jó formában “kinyerni” a pdf-ből a szöveget txt-be, akkor azzal általában már elboldogulnak az ekönyvolvasók, vagy a mobiltelefonos applikációk. Ha ez sem segít, akkor sajnos marad a szerkesztés, azaz újra kell tördelni a szöveget (word, sigil stb.). Persze ez utóbbi már macerásabb megoldás… Üdv: ambrusa

 7. Ballabás Melinda szerint:

  Kedves József!

  Köszönöm szépen. Még annyit szeretnék kérdezni,
  ha sikerül epubos vagy mobi-s formátumban lévő könyvet
  felraknom calibrére, akkor ha fel szeretném tölteni a Kindle-re
  mindig felajánlja a konvertálást. Ha nem fogadom el, nem pakolja rá az
  eszközre. Ha elfogadom, nem módosítja a formátumomat a fentebb leírt módon?
  Köszönöm. 🙂

  • Ambrus Attila József szerint:

   Kedves Melinda! Ez utóbbi kérdéssel megfogott. Bevallom, hogy az eredeti cikk megírása óta eltelt majd’ 3 évben már inkább az online lehetőségeket (konvertáló oldalakat) részesítem előnyben, mert azokat bárhonnan, bármilyen eszközzel elérem. Pl. az epub-ot Kindle formátumba való átkonvertálása után, azonnal küldhetem a kindle-mail címemre, ami perceken belül már olvasható is az eszközön, de ha a telefonomon (androidos) olvasnék könyvet, akkor pl. a mobi-t, prc-t, azw-t konvertálhatom epubra és a telefonra menthetem azonnal a kapott linken. Ezt az oldalt tudom jó szívvel ajánlani: https://ebook.online-convert.com/
   Attila

 8. Kácsor Béla szerint:

  Kedves Attila! Többször használtam a Calibret konvertálásra. A telefonomon és a tabletemen az Aldiko book reader pro verziója van telepítve. Ez a könyvolvasó több formátumot ismer, de én alapban ez epubot részesítem előnyben. A gondom az, hogy a magyar nyelvű könyvek konvertálásánál az Ő betűket nem megfelelően alakítja át. Például: felilem – felőlem. Kérem, ha lehet, írja meg, hogy mit, hogyan kell beállítanom, hogy tökéletes legyen a könyv. Köszönettel. bemsz

  • Kedves Béla! Igen, észrevettük mi is, hogy mostanában nem mindig korrekt a konvertálás. Ennek az okát nem ismerjük, de gyanítjuk, hogy ez a fránya magyar ékezet lehet a háttérben. A cikk megírása óta elég sok idő eltelt már… Mivel én a Free verziójú Aldiko-t használom az androidos mobileszközeimen, ezért az utóbbi időben szinte csakis az ingyenesen, online elérhető https://ebook.online-convert.com/convert-to-epub oldalt használom. Ott ezzel a hibával nem találkoztam még. Mivel a könyveimet felhőben tartom és ott is olvasom, így az egyéb formátumú könyveket azonnal átkonvertálom Online, és máris mentem a felhőbe. Bizonyára meglepő, hogy egy Calibre méltató cikk esetében miért is ajánlok egy teljességgel másik oldalt? A válasz egyszerű: pár klikk és máris olvashatok. Erről a konvertáló oldalról itt írok: https://ambrusa.wordpress.com/2016/07/24/hogyan-konvertalhatok-at-egy-fajlt-mas-formatumba/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük