Letöltés a rádió weboldaláról és mp3 szerkesztési trükkök

Előfordult már velünk, hogy a Magyar Rádió webarchívumából szerettünk volna magunknak letölteni egy hanganyagot? Volt már rá példa, hogy az egyhetes archívumban éppen lekéstünk egy hanganyagról? Mi van akkor, ha nekünk csak Real Média (.rm) formátumban van meg egy hanganyag, de szeretnénk azt mp3-ba konvertálni, vagy esetleg továbbszerkeszteni? Gyorstippünk talán nyújthat némi segítséget!


A videóban említett ingyenes „Jodix Rm to Mp3 converter” könnyen kezelhető és nagyon gyors konvertáló program. Segítségével könnyedén mp3-ba konvertálhatjuk az .rm, .ra, .ram és .rmvb kiterjesztésű hangfájlokat. Letölthető: http://www.rm-mp3.org/

A videóban említett „Audacity” egy ingyenes zenei stúdió, melyben felvehet, mixelhet szerkeszthet és lejátszhatja zenéit. Az Audacity egy szabad forráskódú program, audio (mp3, wav, wma, ogg, lame stb.) fájlok felvételéhez és szerkesztéséhez. A fontosabb audio formátumokat támogatja, a végeredmény tökéletesítése érdekében mixelheti, vághatja és szűrheti az audio fájlokat. Támogatja 24 és 32 bites hanganyagokat és számos mixelési és szűrési lehetőséget biztosít. Különösen hasznos például régi, zajos felvételek optimalizálására, sávok kiegyenlítésére, hangerősség normalizálásra, ráadásul különböző effektekkel fel lehet dobni egy felvételt. A fő, hogy teljesen ingyenes, beszél magyarul, ami nagyon sokat segíthet kezdő „hangtechnikusoknak” is.

Letölthető: http://audacity.sourceforge.net/download

(Összes megtekintés: 2 107, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Letöltés a rádió weboldaláról és mp3 szerkesztési trükkök

  1. Dr. Váradi Gyula szerint:

    Homokszem került a gépezetbe, mert a http://www.radio.hu beírása után átirányítanak bennünket a http://www.dunamsz.hu/radio/?lang=hu_hu címre, ahonnan nincsen semmilyen értelmes továbblépési lehetőség.
    Mi lehet a megoldás?

  2. Kedves Gyula! A cikk már 8 éves, azóta sok minden megváltozott. Egy letöltést segítő plugint (DownloaderHelper) érdemes a Firefox mozzilla böngészőhöz adni, ami abban segít, hogy a médiaanyagokat gyorsan letölthessük: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/video-downloadhelper/. A gyors installálás után érdemes a böngészőt bezárni és újraindítani. Ez után már jöhet az érdemi munka. A Rádió archívuma már a https://www.mediaklikk.hu/ oldalán található. Az oldalra lépve válassza ki a kívánt rádióállomást (pl. https://www.mediaklikk.hu/kossuth/. Tekerjen vissza a kívánt dátumig (pl. 2018. november 22.). Ott klikkeljen pl. a Napközben műsorára (09:00). Egy felugró ablakban elkezdődik a lejátszás. Annak az ablaknak másolja ki a linkjét, az egérrel kijelölve, és illessze bele egy szöveges dokumentumba (jegyzettömb, word, stb), hogy a linket szerkeszteni tudja majd. A megkapott, hosszú linkben a rádióadó utáni dátumnál írja át az időpontot, amitől rögzíteni szeretné az adás hangját, majd írja át az „enddate” résznél is az időpontot, ameddig a hanganyag tart. (Érdemes előtte is és utána is ráhagyni 5-10 percet!) Az átírt linket másolja be a böngésző ablakába. Megkezdődik a lejátszás, amit pl. egy fejhallgatóval lehet ellenőrízni. Példánkban a Kossuth Rádió 2018. november 22-i adását szeretnénk letölteni reggel 08:00 és este 23:00 között. Az átírt link így néz ki: https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2018-11-22_08-00-00&enddate=2018-11-22_11-23-00&ch=mr1. Ugyanez pl a Bartók Rádió esetében: https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-bartok/?date=2018-11-22_08-00-00&enddate=2018-11-22_11-23-00&ch=mr3. A fenti példákból látható, hogy a rádió nevét és az „mr1” végződést kell mindig átírni. Ha a kívánt műsor elindult, akkor az előzőleg telepített pluginnál a kis korongok színesen mozogni fognak. Azokra ráklikkelve a műsor a beírtaknak megfelelő hosszúságban 1-2 perc alatt letöltődik. Esetünkben a megszerzett fájl 400 Mb-nyi méretű lett, amit aztán a cikkben is említett Audacity programmal könnyen megvághatunk, hogy a felesleget kidobjuk és a koönkrét műsort megkaphassuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük