Az Apáczai Kiadó honlap elemzése

A honlap a mai webes igényeknek megfelelően tipikus, a modern elvárásoknak megfelelő portál-megjelenésű honlap. A kezdőlap kettes osztatú, azaz a baloldali menüoszlop melletti teljes jobboldali térben jelenhetnek meg a tartalmak. Az oldal kék (sötétkékből világosodó) háttérszínnel jelenik meg, melyen sötétkék nyomógombok (menüpontok) dominálnak.

A nyitóoldal legfelső sávjában a Kiadó logója, valamint egy mozgóképes Flash-banner található, amely az aktuálisan megvásárolható könyvek/munkafüzetek animált montázsát, valamint a megvásárlási árat jeleníti meg.

tesztek-az-apaczai-kiado-honlap-elemzese1

A képernyőn a kiadói logó alatt helyezkedik el egy keresőbox, ahol Cím, Szerző, Címszó szerint kereshetünk. Mellette a képernyő jobb oldali részében az Aktuális hírekre mutató nyomógombok helyezkednek el (a legfrissebb 4 hír címe jelenik meg a nyomógombok feliratában).

Lejjebb haladva a képernyőn a keresőbox alatt helyezkedik el a „Kosár tartalma” nevű nyomógomb, valamint tőle jobb oldalra a hónap eseményeit megjelenítő „Naptár” nyomógomb.

A képernyő-oldal alsó részében vízszintesen 3 zöld színű box jelenik meg. A bal oldali box esetében a weboldalra való regisztráció és belépési lehetőség szerepel, a középső boxban az On-line CD aktiválási lehetőség, a jobb oldali boxban pedig egy tankönyv és taneszköz ajánlója (alsó tagozat, felső tagozat és középiskola), melyre rákattintva a kiválasztott iskolatípus flash alapú lapozhatós / nyomtathatós / kinagyíthatós katalógusa jelenik meg, a képernyőből kiemelkedve.

A nyitóoldalt lefelé gördítve vízszintesen újabb (5 db) nyomógombot találunk balról jobbra: Bemutatkozás – Budapesti központ – Szakreferensek – Tankönyvi ügyintézés – Galéria megnevezésekkel. Az egeret a nyomógombok fölé húzva néhány esetben legördülő almenü tárul elénk (egy kis piktogram jelzi a nyomógombokon, hogy almenüjük is van).

A baloldali menüoszlop 11 nyomógombból áll. Felülről lefelé: Hírek – Díjak, pályázatok – Tankönyveink – Tanmenetek – Exkluzív kiadványaink – Interaktív tananyagok – Folyóirataink – Továbbképzéseink – Tanulmányi verseny – Karrier – Kapcsolat. Hasonlóan a vízszintes menüsorhoz, a menügombok több esetben itt is további oldalra gördülő almenüket jelenítenek meg az egér föléjük történő navigálásakor.

A főoldalon a bal oldali menüoszlop mellett egy külön fehér hátterű keretben jelennek meg a „További hírek” címfeliratai, az azok melletti hasábban a Kiadó újdonságainak címlapja, a hozzá tartozó alapinformációkkal, valamint a keret alsó részében a „Kiemelt termékek” címlapjai, alapinformációi. Ezek az adatok már a webshopból töltődnek be a weblap adott részébe. A regisztráció után a belépett felhasználó innen már azonnal meg is kezdheti a kiválasztott termékek kosárba helyezését, megvásárlását.

A baloldali menüoszlop alatt található újabb boxban online szavazásra van lehetőség. A honlapon a vizsgálat időpontjában (2011. október 1.) az alábbi kérdés jelent meg a boxban: „Ön ismeri a Szivárvány újság rendelési akcióját?”. A lehetséges válaszok „igen” esetén: szórólapról – levélből – honlapról – szakreferenstől. A válaszok után álló rádiógomb beklikkelésével és a „Szavazok” felirat megnyomásával lehet szavazni. A rendszer üres szavazatot nem fogad el. Az üres szavazáskor a honlap újratöltődik, és a cégtörténet oldala jelenik meg a Menüboxok mellett (A „Bemutatkozás” menüpont szövege). A legtöbb honlapon lévő szavazásnál a készítők általában engedélyezik, hogy a szavazni nem akaró látogató megtekinthesse a szavazás állását. Ennél a weblapnál nincs ilyen lehetőség, ezért kénytelenek voltunk leadni a szavazatunkat, hogy megtekinthessük a szavazás állását (A 935. szavazat volt a miénk – a „honlapról” megjelöléssel). Ekkor a weblap újra betöltődött és megjelent a szavazó boxban a szavazás állása (szórólapról: 34%; levélből: 4%; honlapról: 14%; szakreferenstől: 45% = 97%. Vajon hol lehet a további 3%?). Kipróbáltuk, hogy a honlap engedélyezi-e a többszörös szavazást, vagy ellátták-e IP tartomány és/vagy Cookie-blokkolással annak érdekében, hogy egy IP cím alól ne lehessen halmozottan szavazni. Újabb szavazást nem sikerült eszközölnünk a weblap újratöltésével, azonban a böngésző URL-sávjában megjelenő hivatkozás (http://apaczai.hu/#vote) újratöltésekor láthatóvá vált, hogy a szavazatok száma növekszik minden egyes oldal-újratöltéskor, azaz nem kellett bepipálnunk a válaszokat, hanem az általunk megjelölt válaszra minden egyes újratöltéskor újabb szavazatot lehetett leadni. Kísérletképpen tízszer újratöltöttük az oldalt, ami kb. ugyanennyi másodpercet vett igénybe és tapasztalhattuk, hogy a szavazatok száma valóban tízzel növekedett (945) a „honlapról” nevű válasz javára, melynek értéke ekkor 1%-kal meg is nőtt (15%). A százalékszámokat összeadva (34%+4%+15%+45%) még ekkor sem sikerült kinyernünk a 100%-ot (98%). Ez a honlapon tapasztalt első jelentős programozói hibára utal. Amennyiben egy rosszakaratú látogató ezt a hibát felfedezi, akkor a szavazást befolyásolhatja, illetve tönkre is teheti ezzel a Kiadó felmérését.

A szavazóbox alatt két pénzérme-szerű ikon helyezkedik el, melyből a bal oldali klikkelhetően aktív (Magyar Termék Nagydíj).

Az ikonok alatt egy újabb piktogram-sor helyezkedik el: bal piktogram: a kosár tartalma jeleníthető meg, középső piktogram: a nyitóoldal újratölthető, jobb piktogram: az üzenőfalat nyithatjuk meg (itt lehet a Kiadónak egy form kitöltésével üzenni (apaczaikiado[at]apaczai[dot]hu).

A honlap nyitóoldalának legalsó sávjában helyezkedik el a honlap készítőinek (piarsoft.hu) logója, valamint a kiadónak egy újabb kattintható logója.

A vízszintes menüsor vizsgálata:

tesztek-az-apaczai-kiado-honlap-elemzese2 A „Bemutatkozás”-ra klikkelve a képernyő alsó részébe töltődik be a „Cégtörténet” szövege és illusztrációi, jól elkülönítve a baloldali menüoszlop mellett. A szövegek betűtípusa és színe a fehér háttér előtt jól olvasható, a szövegek ízlésesen tördeltek. Olvasásukkor megfelelő a felhasználó komformérzete. A menüpontok megjelenített szövegei részletesek. A baloldali menüoszlop miatt a megjelenített szövegek a képernyőnek a 2/3-át tudják csak betölteni, így néhány szöveg esetében hosszú másodperceken át kell görgetnünk az egerünkkel a képernyőt, mire a szöveg aljára, és egyben a honlap alsó részére érkezünk. Ez természetesen a szövegek hosszától függően változik. Ebben a szekcióban olvashatunk a névadóról is, amely szöveg egy külön linkként klikkelhető a bemutatkozás felső baloldali részében.

A „Budapesti központ”-ra klikkelve legördülnek az almenük: Rólunk – Programjaink – Terembérlet.

A „Szakreferensek”-re klikkelve megjelenik Magyarország térképe megyei bontásban. A megye képére klikkelve, pedig az adott megye(i) szakreferens(ei)nek fényképes elérhetőségeihez juthatunk.

tesztek-az-apaczai-kiado-honlap-elemzese3

A „Tankönyvi ügyintézés” menüpontra klikkeléskor egy fényképes táblázatos megjelenés fogad bennünket, ahol az ügyintézők nevei, beosztása, telefonszámai és e-mail címei jelennek meg.

A „Galéria” menüpont almenüi (13 db) különböző esemény 4 oszlopos fényképgalériáit jelenítik meg. A betöltődött oldalon a címen kívül semmilyen információ nincs a képekről (képfeliratok, csak az egérnek a kép fölé húzásakor jelennek meg). A képek klikkeléssel kinagyíthatóak. A 13 galéria közül kettő esetében (Apáczai Csere János szülőföldjén jártunk; Gyermeksziget 2011) a négyoszlopos megjelenítő hosszú sorokban a „Nincs kép” feliratot helyezte bele a cellákba. Az egérrel az oldal aljára gördítve az egyik galériában egyetlen fotót találtunk, míg a másikban hármat. Ez az általunk tapasztalt második honlap (programozói?) hiba. Elégséges lett volna, ha a rendszer megvizsgálja, hány fényképet talál az adott galériában, és csak azokat listázza ki, így az oldal látogatóját megkímélte volna attól, hogy feleslegesen görgessen az egérrel. Ráadásul semmi sem indokolja, hogy az „árválkodó” képek a táblázatos megjelenítő alsó harmadában helyezkedjenek el a kérdéses galériáknál.

A függőleges menüsor vizsgálata:

A „Hírek”-re való klikkeléskor 6 db hír címe töltődik be, majd ezekre a címekre klikkelve olvashatjuk el a teljes híranyagot.

tesztek-az-apaczai-kiado-honlap-elemzese4

A „Díjak, pályázatok” menü alatt 6 db almenüre klikkelhetünk: Apáczai-díj a tehetséges 8. évfolyamosoknak – Ki lesz az év legjobb tanítója? – Genius Apáczai Diploma Díj – Szakértői-szaktanácsadói Comenius Díj – „Zenit41” Apáczai Diploma Díj – Így dolgoztam az Apáczai Kiadó tankönyveivel… pályázat. Az almenüpontokra klikkeléskor hagyományos szöveges tartalom jelenik meg az oldalon.

A „Tankönyveink”-re klikkelve 7 almenü jelenik meg: Iskola előkészítő – Alsó tagozat – Középső tagozat – Középiskola – Folyóirat – Szemléltető eszközeink (ez alatt újabb 6 almenü jelenik meg) – Exkluzív könyvek. Ebben a szekcióban lévő almenük a webshophoz vezetik a látogatót.

A „Tanmenetek”-re klikkelve 6 almenü jelenik meg: Tanmenetek – alsó tagozat – Tanmenetek – felső tagozat – Tanmenetek – középiskola – Nem szakrendszerű oktatás – tanmenetek – Kézikönyvek – Kompetenciaalapú kerettantervek. Ebben a szekcióban lévő almenük tartalma évfolyamonkénti bontásban tantárgyi felsorolással word doc és pdf állományokhoz vezeti a felhasználót.

Az „Exkluzív kiadványaink” menüpont alatt egyetlen címlapokkal illusztrált bemutató szöveg jelenik meg.

Az „Interaktív tananyagok”-ra klikkelve 5 almenü jelenik meg: Alsó tagozatos interaktív tan-anyagok – Felső tagozatos interaktív tananyagok – Interaktív tananyag csomagok: alsó tagozat – Interaktív tananyag csomagok: felső tagozat – Camboard Interaktív eszköz. Ebben a szekcióban lévő almenük a webshophoz vezetik a felhasználót, illetve az interaktív csomagok esetében egy rövid bemutatás után a felhasználó egy pdf megrendelő laphoz jut. A Camboard almenü alatt a Kiadó által fejlesztett interaktív eszköz bemutatása található. Az eszközről 2010 augusztusában e honlap vizsgálatot végző kollégánk tollából megjelent bemutató cikk itt olvasható!

A „Folyóirataink” menü alatt 3 almenü jelenik meg: Szivárvány Heted 7 Határon – Tanítás-tanulás – Szivárvány rímek. Ebben a szekcióban mutatja be (több további almenüben) a Kiadó a „Szivárvány” folyóiratát, A Tanítás-Tanulás című szakmódszertani folyóiratot, valamint a folyóiratokhoz tartozó híreket, rendezvényeket.

A „Továbbképzéseink” nevű menüben a képzési kínálatok, valamint az induló képzések jelennek meg táblázatos rendszerben. A jelentkezési lapok és a részletes leírások word doc-ban nyithatóak meg.

A „Tanulmányi verseny” menüpont alsó- és felső tagozatos bontásban jelennek meg. Az alsó tagozatban a „Komplex tehetséggondozó verseny” szöveges kiírása mellett, az 1-4. évfolyam feladatsorai és nevezési lapja word doc formátumban nyitható meg. A felső tagozatosoknál 2 versenykiírás érhető el az almenüpontokban. Az „Apáczai tehetségkutató természettudományi verseny” kiírása/információi mellett a regisztrációs lap word doc-ban nyitható meg. Az „Országos Apáczai népdaléneklési verseny” esetében az 5-6. és a 7-8. évfolyam eredményei, valamint a nevezési lap tölthető le word doc fájlban.

tesztek-az-apaczai-kiado-honlap-elemzese5

A „Karrier” menüpont ketté ágazik az „Álláshirdetés” és a „Szerzőket keresünk” almenüre. Itt az aktuális állásajánlatok tekinthetőek meg szöveges formátumban. A „Szerzőket keresünk” almenüpont alatt nem jelenik meg tartalom.

A „Kapcsolat” menüpont alatt találhatóak a Kiadó szervezeti egységeinek elérhetőségei táblázatos formában, valamint külön almenüpontban a Kiadó Celldömölki központjának Telefonkönyve, és ebben a szekcióban jelenik meg a főlapnál már tárgyalt „Üzenőfal”.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a honlap a néhány funkcionális hiba ellenére bőséges és jól elszeparált tartalommal rendelkezik. A felhasználók minden alapinformációt megismerhetnek az adott kiadványról. Nagyban segítené a felhasználók és vásárlók kiadvány-választási tevékenységét, ha a Webshop-ban a könyvekbe virtuálisan bele is lehetne lapozni, esetleg a tartalomjegyzék is megtekinthető lenne (hasonló technikai megoldással, mint a katalógusok esetében). Ugyanez vonatkozik az interaktív tananyagokra is. A honlap a web 2.0-ás lehetőségeket nem használja ki, ebből a szempontból érdemes lenne fejlesztéseket eszközölniük a honlap karbantartóinak. A fenti hiányosságoktól eltekintve a Kiadó honlapja, könnyen böngészhető, a tartalom bőséges, a design ízléses, felhasználóbarát.

(A Kiadó honlapjának elemzése 2011. október 1-én készült.)

(Összes megtekintés: 315, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük