CamBoard 1.0 – mobil interaktív oktatástechnikai eszköz

Az Apáczai Kiadó saját fejlesztésében elkészített új interaktív eszközcsomagja első ránézésre nagyon megdöbbentő a piacon jelenleg forgalomban lévő hasonló tudású eszközökhöz képest: még a kipróbálás előtt szembetűnő sajátossága, hogy a megszokott „társ”-eszközökön (számítógép, laptop) kívül egy kicsiny kamera tartozik hozzá, viszont teljes egészében megspórolható az interaktív tábla. (Olyannyira megspórolható, hogy egy világos színű falfelület bőségesen elegendő a működtetéséhez.)

CamBoard – mobil interaktív oktatástechnikai eszköz

CamBoard – mobil interaktív oktatástechnikai eszköz

Ezzel a „spórolós” tulajdonságával, máris teret nyert a szívünkben, hiszen egy interaktív tábla beszerzése az oktatáshoz még manapság is számottevő beruházást jelent, ráadásul egy interaktív tábla elhelyezése az oktatási teremben újabb nehézségeket is felvethet (szűkös hely, falra szerelés munkaigénye, sérülékenység stb.). Amennyiben egy oktatási intézmény több teremben is szeretne használni egy mobil (vagy telepített) interaktív eszközt, úgy az interaktív táblák költsége sokszorozódna. Az Apáczai Kiadó a fejlesztésével ezt a költségnövelő tényezőt teljes egészében kiküszöböli.

A CamBoard másik nagyon lényeges erénye a hordozhatóság és az ezzel együtt járó gyors és könnyű üzembe-helyezhetőség.

A CamBoard cipődoboz nagyságú egységcsomagja az alábbiakat tartalmazza:

 • egy mobil LifeCam webkamera,
 • a kamerához tartozó háromlábú asztali állvány,
 • egy infratoll,
 • telepítő CD a működtető szoftverekkel,
 • használati útmutató.

Így a felhasználónak csak egy számítógépre, projektorra és minimum 2×2 méteres fehér falfelületre van még szüksége.

A könnyen kezelhető interaktív eszköz fejlesztésekor az Apáczai Kiadó a hordozhatóságra törekedett. Az eszköz USB-s számítógépes csatlakozással rendelkezik, a telepítés után a bekapcsolástól számított 2-3 percen belül (a látótér-beállítás és kalibráció elvégzése után), azonnal biztonságosan működik.

A termék előnye ezen kívül, hogy az Apáczai Kiadó a kötelező 1 éves garancia ideje alatt – az esetleges meghibásodás esetén – azonnali cserével pótolja az eszközt, így az oktatásban a meghibásodás miatti kieső oktatási-idő is minimálisra csökken.

Vásárláskor a fejlesztő/kiadó ingyenesen vállalja a megrendelő intézményben az eszköz telepítését és üzembe helyezését. Igaz, a megvásárolható termék árában a pedagógusok továbbképzése, felkészítése nincs benne, de a Kiadó – térítés ellenében – ezt is vállalja.

Végezetül a legnagyobb pozitívuma az eszköznek a rendkívül felhasználóbarát ára, amely a piacon hasonló tudással rendelkező eszközök töredékébe kerül (54.900 Ft + ÁFA). Az Apáczai Kiadó széles oktatási termékskálával rendelkezik, valamint folyamatosan fejleszti az újabb interaktív oktatási anyagokat, így garantálható, hogy a CamBoard szemléletesebbé, örömtelivé és korszerűbbé teheti a tanítási órákat az iskolákban, óvodákban.

A CamBoard 1.0 bemutatása a PTE Egyetemi Könyvtárában

Némethné Berki Veronika (az Apáczai Kiadó informatikusa) a napokban mutatta be a Pécsi Egyetemi Könyvtárban a „kütyüt” (ahogy a fejlesztők a CamBoardot maguk között hívják).

Veronika a bemutatója elején kifejtette, hogy tankönyvkiadójukat az interaktív tananyagok iránti egyre nagyobb igény motiválta a CamBoard kifejlesztésekor, ráadásul az utóbbi időben az Apáczai Kiadó élen jár a közoktatási piacon a digitális tananyagok kiadásában.

Az előadó rámutatott arra is, hogy a kisiskolák nagy része képtelen megfinanszírozni az interaktív táblák beszerzését, ezért nem tudják használni a piacon lévő digitális tananyagokat. A fentiek miatt egyértelművé vált a Kiadó számára, hogy alternatív megoldást kell találni ahhoz, hogy a digitális tananyagok használata megnövekedjen (drága interaktív táblák nélkül), így született meg a CamBoard ötlete, és kezdődhetett meg a fejlesztés.

A bemutatón kiderült, hogy CamBoard a nevét onnan kapta, hogy az infravörös érzékelő nem más, mint egy speciális webkamera, amit a projektor közelében kell elhelyezni, és ami az interaktívvá tett felületre néz. A mobil csomag része még egy háromlábú asztali állvány, a nyomásra kapcsoló infravörösen világító toll és a saját fejlesztésű illesztő-szoftver, amivel a felületet be lehet kalibrálni.

Az összeszerelés után a készülék rendkívül egyszerűen használható, így bárminemű informatikai előképzettség nélkül percek alatt biztonságosan megtanulható a CamBoard kezelése: a CamBoardot csatlakoztatni kell a számítógép egyik USB portjára. Ezután történik meg a kamera kalibrálása, amit könnyűvé tesz a CamBoardhoz adott segédprogram.

A bemutatást követően a CamBoard egyszerűségénél és megfizethető áránál fogva beláthattuk, hogy az óvodáktól az általános iskolán át a felsőfokú intézményekig bárhol, ahol egyébként egy projektor található, érdemes megpróbálni a CamBoardot.

Természetesen ez az eszköz nem kiváltója a nagy teljesítményű interaktív tábláknak (ez nem is feladata), azonban rendkívül kedvező ára és könnyű kezelhetősége miatt kistermi/kiscsoportos foglalkozások esetén tökéletesen használható, így ráérezhetnek azok is az interaktív oktatástechnika nyújtotta pedagógiai előnyökre, akik most nem engedhetnek meg maguknak egy komolyabb beruházást.

A CamBoard telepítése és a szükséges paraméterek

Amennyiben a telepítő CD nem indul el automatikusan, akkor a CD gyökérkönyvtárában található „Kezdje velem.EXE” nevű fájl elindításával lehet megkezdeni a telepítést. Csak a LifeCam program feltelepítése után szabad a kamerát a számítógéphez csatlakoztatni.1 Amennyiben sikeres volt a telepítés, a számítógép mindenkori indításakor elindul a CamBoard 1.0 program, és az ikonja megjelenik a tálcán a képernyő jobb alsó részében az óra mellett.

A tálcán lévő ikon jelzi, hogy a program a háttérben már fut, de ez még nem eredményezi azt, hogy a kamerát interaktív eszközként használjuk. Ehhez az ikonon jobb-egérgombos kattintással hozhatjuk elő a menüt.

A következő lépésben kell beállítanunk a látóteret. Itt győződhetünk meg arról, hogy a projektor által kivetített képnek mind a négy sarkát látja-e a kamera. Az infratollal rá kell böknünk a kivetített kép négy sarkára. Ekkor minden „rábökés” után megjelenik egy-egy fehér fénypont a kivetített képen. Amennyiben a fekete ablakban látszik mind a négy fehér fénypont, a kamera látja a sarkokat, azaz a kivetített kép teljes felülete látszik a kamerán keresztül. Ha nem látszik valamelyik fénypont, akkor a kamera beállítása nem megfelelő, addig kell mozgatni a kamerát, amíg mind a négy fénypont bekerül a kamera látószögébe.

Amennyiben a látószög rendben van, megkezdődhet a kamera pontos kalibrálása. Ha csatlakoztatva van a kamera a számítógéphez, akkor megjelenik egy szürke hátterű ablak egy kereszttel a bal felső sarokban. Az infratollal balról jobbra haladva (bal felső, jobb felső, bal alsó, jobb alsó) „beleszúrunk” a keresztek középpontjába. Amennyiben a négy pont megadása megtörtént, a program automatikusan kilép a kalibráló ablakból.2

A kalibrálás befejezését követően már aktív állapotban van a program, és érzékeli a kamera információit, vezérelve ezzel a számítógépet.

A megfelelő munkához fontos, hogy csak azt a kamerát használjuk, amit a CamBoard-kit tartalmaz. Laptop esetén a beépített kamerát az eszközkezelőben le kell tiltani. A kamera pontos látószögbeállítása előtt fontos, hogy a zavaró napsugarakat kiküszöböljük a teremben, ugyanis a fény megzavarhatja a kamera működését.3

A CamBoard használatához mindenképpen fehértábla használata ajánlott! Alkalmas még fehér falfelület, vagy fehérre zománcozott ajtó felülete is.

Az infratoll elején található egy kék színű infraled. Ez a led egy mikrokapcsolóhoz van csatlakoztatva. Ha a táblához érintjük a tollat, éreznünk kell, hogy a mikrokapcsoló bekapcsol, ekkor érzékeli a kamera az infrajelet. A toll oldalán is található egy gomb, amely akkor nyújt segítséget, ha olyan felületen dolgozunk, ahol nem használható a toll eleje, ilyenkor a gomb megnyomásával is bekapcsol az infraled. A tollat mindig tartsuk úgy, hogy a kamera lássa az infraledet! Tehát nem szabad a tollat a táblára merőlegesen tartani, mert akkor a kezünk kitakarja az infrafényt.

A CamBoard használatához szükséges rendszer-konfiguráció:

Pentium III, IV 1 GHz, 256 MB RAM,
Windows XP operációs rendszer, SP3,
USB port, 50 MB szabad hely a merevlemezen.


 1. A CamBoard eszközcsomaggal szállított nyomtatott útmutató szerint a kamera csatlakoztatása
  a számítógéphez még a telepítés megkezdése előtt szükséges, ugyanakkor az Apáczai Kiadó
  honlapjáról letölthető útmutató „https://digiblog.hu/wp-content/uploads/2018/05/camboardhasznalati.pdf” szerint csak a telepítés után csatlakoztatható.
 2. Csak akkor tudunk kilépni a kalibrálás folyamatából, ha megadjuk a négy pontot. Ha valamelyik pontot helytelenül adtuk meg, elrontva ezzel a kalibrálást, akkor a negyedik pont megadása után újra kezdhetjük a kalibrálást. A kalibrálás akkor pontos, ha a képernyő felbontása 1024 x 768, ellenkező esetben nem lesz pontos az érzékelés.
 3. Árnyékolással csökkenthető az infravörös-tartománybeli zavar. Ablak felé soha ne fordítsuk a kamerát, ha lehet oldalról, vagy hátulról érje a fény. Az infravörös toll fényének intenzíven kell látszania ahhoz, hogy megfelelően működjön a program, ehhez a kamerát manuálisan kell fókuszálni, addig kell csavarni a kamera elejét, ameddig az infratoll fénye egy erős pont lesz.
(Összes megtekintés: 424, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük