Új, de mégsem annyira új média: VideóKönyv

Második „VideóKönyvét” készítette el a PTE Egyetemi Könyvtára a napokban. A „VideóKönyv” lehetne akár egy új műfaj is, de mégsem az, hiszen semmi olyan technikai felszerelés nem kell az elkészítéséhez, ami ne állna rendelkezésére bármely internetes felhasználónak. Különösebb „mély”-informatikai ismeret sem szükséges hozzá.

A mindennapokban mindannyian nap mint nap használjuk a szükséges technológiát. Nem kell hozzá más, mint egy videókamera, egy hangfelvevő (akár mobiltelefon), jó előadók, számítógép és internetes kapcsolat. Ha ez mind rendelkezésre áll, máris nekikezdhetünk a konferenciakötetünk… azaz a „Konferencia VideóKönyvünk” elkészítésének.

Nincs más dolgunk, mint felvenni videóra az előadásokat, az előadók diavetítéseit lementeni a gépünkre és amennyiben szinkrontolmácsolás is van, a tolmácsfülkében elhangzó fordítást diktafonra/telefonra rögzítenünk. Ha ez megtörtént, máris rendelkezésünkre áll a megfelelő nyersanyag. Ez után a videót – ha szükséges – megvághatjuk (pl. az ingyenes MS Movie Maker-el) és feltölthetjük egy videómegoszóra (pl. Youtube, Vimeo). A PowerPoint diákat feltölthetjük a SlideShare oldalára, a hanganyagokat pedig bármely podcast oldalra, de akár a SoundCloud vagy az Internet Archive oldalára.

Ha a fentieket megtettük, akkor már csak egy statikus weboldalt kell elkészítenünk a weblapunkra (ha nincs honlapunk, akkor ehhez használhatunk akár egy ingyenesen elérhető blogmotort is). Ha elkészítettük a menüt, akkor már csak a betöltődő oldalakra kell a videó/ppt/mp3-as megosztásokat („embed” kódokat) elhelyeznünk, amit a fájlmegosztó oldalak általában automatikusan fel is ajánlanak. Ezzel a módszerrel tökéletesen archíválhatunk és megmutathatunk a jövő nemzedékének olyan eseményeket, melyeknek szemtanúi/átélői voltunk. A végeredmény mindenképpen kárpótol majd bennünket a néhány órás fáradozásunkért.

A PTE Egyetemi Könyvtára által elkészített „VideóKönyv” megtekinthető a könyvtár digitális gyűjteményében. Ha kedvet kaptunk arra, hogy rendezvényeinket hasonlóképpen rögzítsük és közreadjuk, de nincs megfelelő tapasztalatunk, akkor érdemes a blogunkban megnézni néhány kapcsolódó videóhelpet ehhez.

Tudományos konferenciaanyagok megosztásához érdemes ellátogatnunk a „ magyar tudományos Youtube” oldalára is, a Videotoriumra.

(Összes megtekintés: 75, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük