Hangmegosztás: SoundCloud Tanfolyam: 2. rész — Feltöltés

SoundCloud (http://soundcloud.com) tanfolyamunk második részében a feltöltés menetét nézhetjük meg. Ahhoz, hogy megkezdhessük a hanganyagaink feltöltését elsőként be kell lépnünk a regisztrált adatainkkal. Ehhez klikkeljünk a “Log In” opcióra. Ekkor a képernyőnk közepén megjelenik egy kitöltendő form, amelyhez hasonlóval már a regisztrációkor is találkoztunk.

Írjuk be a regisztráláskor használt e-mail címünket és a regisztrációkor megadott jelszavunkat. Ha elfelejtettük a jelszavunkat, akkor a megadott e-mail címünkre kiküldethetjük a rendszerrel az új jelszót.

Ha nem nyilvános helyen internetezünk, akkor a belépési adatainkat rögzíthetjük is böngészőnkben, ami megkönnyíti a legközelebbi bejelentkezésünket. Ha mások által is használt géppel internetezünk, akkor nem célszerű megjegyeztetnünk a beállításokat, hiszen akkor mások is be tudnak lépni legközelebb a mi adatainkkal.

Ha helyesen írtuk be a belépéshez szükséges e-mail címet és jelszót, akkor klikkeljünk a “Log In” nyomógombra. Képernyőnk közepén egy felugró kis boxban a rendszer jelzi nekünk, hogy a belépés éppen folyamatban van. Némely böngésző ilyenkor is felajánlja, hogy belépési adatainkat megjegyeztethetjük, ezzel mi most nem élünk.

A sikeres belépést a képernyőnk bal felső sarkában megjelenő felhasználónevünk jelzi, valamint a képernyő közepén megjelenő üdvözlő szöveg mely a feltöltésre vagy az online hangrögzítésre bíztat bennünket. Ha feltölteni szeretnénk egy már meglévő hangfájlunkat, akkor klikkeljünk az “Upload & Share” nyomógombra. Ekkor a képernyőnk közepén ismételten megjelenik a felvételi és feltöltési lehetőség.

Ugyanezen az oldalon a rendszer kiírja nekünk, hogy milyen fájlformátumokat tölthetünk fel. Itt hívják fel a figyelmünket arra is, hogy tartsuk be a megosztó oldal közösségi iránymutatásait, valamint csak jogtiszta vagy engedélyezett hangfájlokat töltsünk fel. Ha a feltöltés során problémánk támad, akkor elolvashatjuk a fejlesztők hibaelhárítási tippjeit, vagy használhatunk egy alternatív feltöltő felületet.

A megosztó oldalon ingyenes regisztrációval összesen maximum két óra lejátszási idejű hangfájlt tölthetünk fel. Feltöltéskor a rendszer mindig kiírja a még rendelkezésre álló lejátszási időnket. Vigyázzunk, mert a feltöltési időnk fogytával – amennyiben később hosszabb hangfájlt töltünk fel –, a rendszer a legutolsó feltöltésünkkor a legrégebbi feltöltésünket törli. Amennyiben több lejátszási időre van szükségünk, lehetőségünk van prémium feltöltést vásárolni. Ha ezt nem szeretnénk, akkor egy újabb felhasználónévvel újra kell regisztrálnunk az oldalon.

A “Choose files” nyomógombra kattintva a számítógépünkről kiválaszthatjuk a feltöltendő hangfájlunkat. A fájl kiválasztása után a háttérben megkezdődik a feltöltés. Közben mi kitölthetjük a szükséges metaadatokat. Adjuk meg a hangzóanyag címét! Miközben a címet gépeltük, a feltöltés már be is fejeződött és a rendszer az mp3-as állományunkat át is kódolta a saját formátumára.

A “Permalink” sorban jelenik meg a feltöltésünk webes linkje, amely munkánk befejeztével a hangzóanyag meghallgatásához vezető weboldalra mutat majd a látogatóinknak. Ez a permalink a hanganyag címéből automatikusan generált weblink, amely a címben használt ékezetes karakterek miatt eléggé csúnya. Célszerű ezt a linket kézzel olvashatóbb formára átírni, úgy, hogy az ékezetes karaktereket mellőzzük.

Ezután adjuk meg azt a szöveges alapinformációt, ami alapján a felhasználók tájékozódhatnak majd arról, hogy a hanganyag miről is szól.

Amennyiben szükségét érezzük, feltölthetünk egy avatar képet is, amit a számítógépünk merevlemezéről választhatunk ki magunknak.

Ezután, adjuk meg a hanganyag típusát, hogy a megosztó oldalon a típusra kereső felhasználók megtalálhassák feltöltésünket. Mi most a “Spoken” típust választottuk ki, hiszen egy felolvasásról van szó, ami a beszéd típusba sorolható.

Ezután határozzuk meg a hanganyag műfaját. A megosztó oldal főleg a zenei műfajokat kínálja fel alapból, mi most az “egyéb” műfajt választottuk ki.

Ezután adjuk meg a hanganyagra jellemző tárgyszavakat. A szavakat szóközzel válasszuk el egymástól! Ha több szó is összetartozik, akkor a szavakat idézőjelek közé írjuk. Maximum 30 címkét adhatunk meg egy hangfájlhoz.

Ha ezzel végeztünk, akkor adjuk meg a felhasználási jogokat. Amennyiben a rendszer által felajánlott alapbeállítást szeretnénk megváltoztatni, klikkeljünk a “Change Licence” nyomógombra. Itt válasszuk ki a “Creative Commons” rádiógombot. Ekkor az oldal megnyílik és előtűnnek a választható piktogramok. Az első piktogram a “hivatkozz rám” alapból aktív, válasszuk ki mellé a “ne add el” és a “változtatás nélkül add tovább” piktogramokat is!

További opciókat is megadhatunk ezen a felületen: a kiadó nevét, a kiadás dátumát, a hanganyag katalógus számát, a hanganyag nemzetközi számát – ami hasonló a könyvek ISBN számához –, a hanganyag kódolási paramétereit és egyéb kulcsszót. Itt adhatjuk meg az online bolt honlapját, ahonnan megvásárolható az adott hanganyag, ha kereskedelmi forgalomba is kapható. Ezen felül egyéb linket is megadhatunk még.

Feltöltött példa-hanganyagunknál most annak elkészítésének dátumát adjuk meg.

Ezen az oldalon állíthatjuk be, hogy a feltöltésünket bárki meghallgathassa, vagy csak magunk számára töltöttük fel. Ha hanganyagunkat megosztani szeretnénk, akkor mindenképpen a “Public” opciót válasszuk!

További beállításként a rendszer alapból engedélyezi, hogy a hanganyagunkat a látogatók a saját honlapjaikra belinkelhessék, beilleszthessék. Mi ezt felülbírálhatjuk, de nem célszerű, hiszen az az érdekünk, hogy megosztásunkat minél többen lássák, hallják. A hanganyag lementését engedélyezhetjük, amennyiben megengedjük, hogy azt mobil eszközeikre letölthessék maguknak a felhasználók.

Ha a beállításokkal végeztünk, akkor mentsük le a kitöltött formot, a “Save” nyomógomb megnyomásával. Ekkor megjelenik a hanganyagunk lejátszható formába konvertált weboldala a kitöltött metaadatokkal és az általunk engedélyezett beállításoknak megfelelően.

Az oldal felső részében megjelenik az általunk megadott cím, láthatjuk a hanganyag lejátszási hosszát, megjelennek a tárgyszavak, és olvasható a hanganyaghoz illesztett leírásunk. Ha betűhibát vétettünk, itt akár azonnal javíthatjuk is.

Az oldal alján megjelennek a felhasználási licenc piktogramjai, valamint feljebb az ismertebb közösségi oldalak megosztó nyomógombjai.

A hanglejátszó eszköznél további műveleteket is végezhetünk: törölhetjük a feltöltést, szerkeszthetjük az adatokat és a beállításokat, megjelölhetjük kedvencként az oldalt, letölthetjük a feltöltött fájlt, albumba rendezhetjük a hanganyagot, és természetesen azonnal le is játszhatjuk, valamint megoszthatjuk egyéb oldalakon.

A megosztási linket kimásolva küldhetjük el az oldal linkjét barátainknak, ismerőseinknek, vagy beilleszthetjük saját weblapunkba.

Ha végeztünk, megkezdhetjük egy újabb hanganyagnak a feltöltését. Ekkor láthatjuk, hogy a rendelkezésre álló két órából már csak 1 óra 58 percnyi időnk maradt. Ezzel kell gazdálkodnunk.

(Összes megtekintés: 97, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük