Hol nézzem: Dickens Karácsonyi ének c. műve angolul

Az 1870-ben elhunyt író művei manapság már szabadon, jogi korlátozás nélkül elérhetőek, letölthetőek számos weboldalról, gyűjteményből. A Google keresője mellett azonban érdemes célzott kereséseket is végrehajtani, amihez segítséget nyújtanak az ingyenes, digitális könyves archívumok. Ezek közül azokat célszerű felkeresni, amelyek kiterjedt szépirodalmi állománnyal rendelkeznek. Egy ilyen pl. a Projekt Gutenberg gyűjteménye.

A gyűjtemény oldalát meglátogatva próbálkozzunk az adott mű angol nyelvű címének keresésével (A Christmas Carol). Ha nem tudjuk az angol címet, akkor természetesen a szerző nevére való keresés is eredményt hozhat, ekkor azonban nagyobb találati halmazból kell válogatnunk. Egy általános című mű esetében (mint például a karácsony) érdemes kereséskor a mű címét és a szerző nevét is megadni, így kevés, de biztos találatot kaphatunk.

A találati listából kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő kiadást

A találati listából kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő kiadást

A rendszer azt is megmutatja nekünk a találatoknál, hogy hányan töltötték le az adott művet. Válogathatunk a különböző kiadások között, valamint több fájlformátumban akár hangoskönyvként is meghallgathatjuk az általunk kiválasztott tételt.

 

(Összes megtekintés: 61, mai nézettség: 1)
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük