Digitális pedagógiai, női lap: Nemzeti Nőnevelés (1880-1919)

A dualizmus időszakának elejétől – hasonlóan Európa más országaihoz – gomba módra szaporodtak Magyarországon is a napi-, heti- és havilapok, melyek között már szép számmal akadtak tartósan a piacon lévő, hosszú időn át megjelenő sajtótermékek is. A kiadványok között ebben az időszakban jelentős csoportot foglaltak el a pedagógiai és a női lapok. Ennek hátterében ott állt a kötelező népoktatás törvényi bevezetése (1868), az iskolarendszer valamennyi szintjének fejlődése, kiépülése, a pedagógus szakma professzionalizációja, a nőemancipáció, ezen belül a lánynevelés korábban sosem látott kibontakozása, valamint a női olvasók nagyszámú megjelenése és a női írók színre lépése.  Bővebben »»»

Kategória: Cikk, Digitalizálás, Könyvtár | Címke: , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Kétrétegű PDF készítése szerkesztéssel és karakterfelismeréssel

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont DIGITÁLIA elnevezésű elektronikus univerzuma jelenleg már több ezer dokumentummal, több, mint félmillió lapoldallal szolgálja ki a kutatókat, oktatókat, hallgatókat és az érdeklődő felhasználókat. Tudnunk kell azonban, hogy ezek a dokumentumok nem maguktól állnak elő a rendszerben. Minden, a felületre feltett folyóiratszám vagy könyv mögött emberek: könyvtárosok, esetleg önkéntesek munkája található. A szkennelés monoton feladata, a szkennelt képoldalak méretezése, tisztítása, egyenesítése, vágása mellett célunk a kereshető szöveg kinyerése is. Maga a felület programfejlesztése is folyamatosan halad, köszönhetően a programozó informatikus kollégának. Ha minden zökkenőmentesen működik, akkor az a felhasználóknak általában természetes dolog, viszont nem minden felhasználó van tisztában azzal, hogy hogyan is zajlik egy digitalizálási folyamat, mi is történik, amíg a papírból elektronikusan olvasható dokumentum születik. Blogbejegyzésünkben nekik szeretnénk bemutatni a szkennelést követő folyamatot. Bővebben »»»

Kategória: Digitalizálás, Gyorstipp, Könyvtár, Oktatóanyag, Videó | Címke: , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

WebEx bővítmény gyors telepítése böngészőben

Ebben a vészterhes, „kényszer-zárkózott” időben a publikálni vágyó kutatók és a folyóirat-szerkesztőségek tagjai otthonukból dolgoznak. Talán számukra segítséget nyújthat a linkgyűjteményünk imént frissített szekciója. A Web of Science Group termékeihez különböző támogató eszközöket és képzési anyagokat biztosít a magyarországi felhasználók számára. Távoktatási linkgyűjteményünkben az elmúlt időszak WoS webináriumainak videófelvételei is megtekinthetők egy gyűjtőoldalon keresztül. A videók a WebEx böngésző-kiegészítő telepítése után szabadon hozzáférhetőek bárki számára. A kiegészítő telepítéséhez egy rövid videós segítség is elérhető az oldalon. Bővebben »»»

Kategória: Gyorstipp, Könyvtár, Videó | Címke: , , | Hozzászólás most!

Esélyegyenlőség a könyvtárban. Digitalizált könyvek otthoni szövegjavítása

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont a kialakult (COVID-19) járványhelyzet miatt kénytelen volt bezárni kapuit a nagyközönség előtt. A munka azonban nem állt meg, még ha ez a külső szemnek nem is mindig látható. Kollégáink rendületlenül dolgoznak, részben ügyeleti rendben, részben Home Office-ban. A beszerzések folyamatosak, és ezért a feldolgozás sem állhat meg. A zökkenőmentesebb oktatás és kutatás elősegítése céljából a teljes könyvtári hálózat ügyeleti beosztásaiban szolgálatot teljesítő kollégáink az oktatók szakirodalmi kutatásait, MTMT-adminisztrációját segítik, valamint az oktatók kérésére a felmerülő digitalizálási igényeket is teljesítik. A Digitália elektronikus könyvtárunk feltöltése is folyamatosan halad. Bővebben »»»

Kategória: Cikk, Digitalizálás, Könyvtár | Címke: , , , , | Hozzászólás most!

Hogyan rendszerezem az e-könyveimet?

Mivel az ismerőseim tudják, hogy nagyon szeretem az e-könyveket, ezért néha megkérdezik tőlem, hogy hogyan tudom rendben tartani a fájlokat? Hogyan találok meg bármit is? Erre egyszerű a válaszom: rendben tartom a merevlemezemen/felhőimben a könyveket. Ebben az írásban elmondom a számomra bevált gyakorlati lehetőségeket. Szerintem kétféle módszer létezik. (1) Az első a szorgalmasabbaknak való, (2) a második a lustábbaknak. Elárulom, hogy én a lustábbak közé tartozom. No, akkor nézzük…  Bővebben »»»

Kategória: Gyorstipp, Könyvtár | Címke: , | Hozzászólás most!

GyorsTipp: Hogyan tanítsak itthonról? (5. rész) – Vocaroo

Ebben a videóban azt mutatom meg, hogy mindenféle előzetes regisztráció vagy beállítás nélkül, hogyan küldhetsz/fogadhatsz hanganyagot a tanártól/diáktól. A teljesen ingyenes webfelületen lehetőséged van egy előre elkészített hangfájl feltöltésére, de akár a felületen is rögzíthetsz hanganyagot, majd megoszthatod, akikkel szeretnéd. Ez a funkció például nyelvtanároknak/nyelvtanulóknak lehet nagyon hasznos, de azoknak is jól jöhet, akik csak üzenetet szeretnének elhelyezni ismerősük számára. Ha megnézted a videót, örülnék a lájkodnak és örülnék annak, ha a komment szekcióban lehelyeznél számomra egy a Vocaroo-val készített üzenete. | Elsősorban azoknak az érdeklődő oktatóknak, tanároknak, tanítóknak ajánlom ezt a videót, akik akár csak alapszintű informatikai ismeretek mellett sem félnek kipróbálni ezt az egyébként egyszerű táv-tanítási lehetőséget.  Bővebben »»»

Kategória: Gyorstipp, Oktatóanyag, Videó, Vlog | Címke: , , , , | Hozzászólás most!